AIDS ή ΣΕΑΑ

Αν γίνει το λάθος!
Ήταν μια σχέση της μιας βραδιάς, δεν τον ξέρατε, δεν σας ήξερε, μάλλον δεν θα τον ξαναδείτε. Περνάτε μια μαρτυρική νύκτα, κοντεύετε να τρελαθείτε από την αγωνία, κάνετε υπολογισμούς, υποθέσεις, σενάρια. Και τώρα τι γίνεται;
Ξεκινάτε νωρίς το επόμενο πρωί, τρέχετε στη Διεύθυνση Υγιεινής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δίνετε αίμα για τεστ. Περιμένετε με αγωνία μιαν ολόκληρη εβδομάδα κάνοντας αμέτρητες υποσχέσεις στον εαυτό σας και παζαρεύοντας το αποτέλεσμα με τον Μεγαλοδύναμο.
Το τεστ βγαίνει αρνητικό, ανάβετε τη λαμπάδα που είχατε τάξει και από κει και μετά ατενίζετε γεμάτος αισιοδοξία το μέλλον. Σωστά;
Λάθος!
Μετά από μια επικίνδυνη επαφή από την οποία ίσως μολυνθήκατε από τον HIV, μπορεί να χρειαστεί περάσουν δύο μήνες (αρκετές φορές και περισσότερο, όμως σχεδόν ποτέ πάνω από 6 μήνες) για να ανιχνευτούν τα ειδικά αντισώματα κατά του ιού και να θετικοποιηθεί το τεστ. Στο ενδιάμεσο διάστημα μπορείτε εν αγνοία σας να μολύνετε αρκετό κόσμο και να χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να απαλλαγείτε από τον HIV.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Κάνατε σεξ χωρίς προφυλάξεις και φοβάστε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, άσχετα με το πόσο καλά γνωρίζετε τον ερωτικό σας σύντροφο, είναι να αποταθείτε ΑΜΕΣΩΣ (την ίδια μέρα, αν αυτό είναι δυνατόν) στο κοντινότερο Κέντρο Αναφοράς AIDS ή σε κάποιον ιδιώτη γιατρό με πείρα στο HIV/AIDS. Μιλήστε ανοικτά με τον γιατρό που θα σας δει. (Απαιτήστε να μιλήσετε με γιατρό!)
Δεν είναι εύκολο να μιλάμε για την προσωπική μας ζωή σε αγνώστους, πολύ δε περισσότερο για τις σεξουαλικές μας πρακτικές. Προσπαθήστε όμως να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Υπερνικήστε την ντροπή που μπορεί να νοιώθετε και πέστε του ακριβώς τι συνέβη. Μη μασάτε τα λόγια σας, μην κρύψετε γεγονότα προσπαθώντας να δικαιολογηθείτε για να ελαφρύνετε τη θέση σας. Ο γιατρός δεν είναι εισαγγελέας, δεν θα σας απαγγείλει κατηγορίες. Από αυτά που θα καταλάβει από τα λεγόμενά σας, θα εξαρτηθούν τα μέτρα που θα πάρει και σε τελευταία ανάλυση η ίδια σας η υγεία.
Αν ο γιατρός εκτιμήσει ότι η σεξουαλική πρακτική που ακολουθήσατε ήταν όντως επικίνδυνη, άσχετα με το αν ο ερωτικός σας σύντροφος είναι οροθετικός ή οροαρνητικός στον HIV, είναι πολύ πιθανόν να σας δώσει «χημειοπροφύλαξη» για τον HIV. Αυτή είναι μια θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό τριών φαρμάκων κατά του HIV. Έχει δε σκοπό να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού μέσα στον οργανισμό σας, αρχίζοντας το νωρίτερο δυνατόν. Χορηγείται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (2-4 εβδομάδες) και το πρόγραμμά της θα πρέπει να ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια. Σε περίπτωση που όντως έχει μπει στο σώμα σας ο HIV, η απόλυτη συμμόρφωση στην θεραπεία μπορεί να είναι η σωτήρια σας. Δύο μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ το 1996 έδειξαν μείωση της λοίμωξης από HIV κατά 80% μετά από τη χρήση ΑΖΤ (μόνο) για προφύλαξη.
Το τεστ αίματος που ενδεχομένως σας ζητήσει ο γιατρός να κάνετε εκείνη τη στιγμή έχει έννοια να μάθει αν έχετε ήδη μολυνθεί από τον HIV στο παρελθόν εν αγνοία σας. Σε περίπτωση που είστε ήδη μολυσμένος, η πορεία που ακολουθείται είναι εντελώς διαφορετική.
Επανάληψη των τεστ για αντισώματα κατά του HIV πρέπει να γίνουν στους 3 και στους 6 μήνες μετά το συμβάν.
Κάποια άλλη στιγμή σύντομα πρέπει επίσης να ελεγχθεί αν εκτός από τον HIV μολυνθήκατε από άλλους ιούς (π.χ. ηπατίτιδας) ή από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη).
Το πιο συνηθισμένο τεστ που γίνεται για τη διάγνωση της μόλυνσης από τον HIV ονομάζεται τεστ ELISA (enzyme linked immunosorbent assay), προφέρεται Ελάιζα και σημαίνει ανοσοαπορροφητική ανάλυση συνδεδεμένη με ένζυμο. Είναι μια εξέταση που ψάχνει για αντισώματα στο αίμα κατά συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών.
Αν το τεστ βγει θετικό, επειδή υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι «ψευδώς θετικό», να ‘ξεγελάστηκε’ από την ύπαρξη άλλων αντισωμάτων. Γι' αυτό για επιβεβαίωση γίνεται ένα πιο ειδικό (και ακριβότερο) τεστ που λέγεται Western Blot. Μόνον αν και το δεύτερο τεστ βγει θετικό μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον HIV.
Η πιθανότητα για ψευδώς θετικό ELISA και Western blot (δηλ. τα δύο τεστ να βγουν θετικά, χωρίς το άτομο να έχει στη πραγματικότητα μολυνθεί) είναι ελάχιστη και έχει υπολογιστεί σε 0,0007% του γενικού πληθυσμού. Οι περιπτώσεις που τα αποτελέσματα είναι ασαφή (μη καθοριστικά) είναι 1 στα 5.000 τεστ. Στη περίπτωση αυτή το τεστ επαναλαμβάνεται μετά από ένα μήνα.
Είναι επίσης εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου άτομα διαγιγνώσκονται οροθετικά και αργότερα ξαναγίνονται οροαρνητικά.
Παρ’ ότι ένα θετικό τεστ ELISA επιβεβαιωμένο από Western Blot είναι αδιαμφισβήτητο, ένα αρνητικό τεστ – όπως προαναφέρθηκε – μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα τελείως αντιδιαμετρικά:
• ότι όντως ο εξεταζόμενος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό HIV.
• ότι έχει μεν μολυνθεί, αλλά βρίσκεται στην αρχική φάση της νόσου, όπου ο οργανισμός του δεν έχει ακόμη αρχίσει να αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού.
Αφού το τεστ μετράει αντισώματα, στη δεύτερη περίπτωση δεν θα ανιχνεύσει τίποτε. Το τεστ θα είναι «ψευδώς αρνητικό». Αυτή η χρονική περίοδος ανάμεσα στην είσοδο του ιού στον οργανισμό και στην ανάπτυξη αντισωμάτων εναντίον του ονομάζεται «περίοδος παραθύρου». Είναι δε ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο ιός (ο οποίος ελλείψει αντισωμάτων πολλαπλασιάζεται ανεμπόδιστα μέσα στον οργανισμό) βρίσκεται σε τεράστιες ποσότητες στο αίμα και το σπέρμα του πάσχοντος. Σ’ αυτή τη φάση, η πιθανότητα ο πάσχων να μολύνει τους ερωτικούς του συντρόφους είναι πάρα πολύ μεγάλη, αν δεν ακολουθεί πρακτικές ασφαλούς σεξ.
Έτσι λοιπόν το σαγηνευτικό επιχείρημα «εξετάστηκα πριν από δέκα μέρες και είμαι αρνητικός» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «δεν κινδυνεύεις από εμένα, ας το κάνουμε χωρίς προφυλακτικό». Αντιθέτως μάλιστα μπορεί να σημαίνει ότι «είμαι ιδιαίτερα επικίνδυνος, τα μάτια σου δεκατέσσερα!».
Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι σε άτομα με διαρκή συμπεριφορά υψηλού κινδύνου συνιστάται η περιοδική επανάληψη του τεστ κάθε 6 με 12 μήνες.


Για τα σχόλια σας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, μετά "show hidden", μετά "per page discussions", μετά "forun categories", μετά "new post"!
Για τα σχόλια σας

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License