Το περιβάλλον

Πρέπει πάντα να είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Η είδηση ότι στην Ελαφόνησο προγραμματίζουν να κατασκευάσουν ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Εγώ έχω ένα λόγο παραπάνω γιατί η καταγωγή μου είναι κάπου από εκεί.
Ας δούμε το video.


Μια παρουσίαση για το νερό που πραγματικά αξίζειι να δείτε!


Πληροφορίες για το ddt!


Ας δούμε τι γίνεται με τις πλαστικές σακούλες...


Μαθησιακά προβλήματα από την… ηχορρύπανση!

Ο θόρυβος των μεγαλουπόλεων βλάπτει σοβαρά τους… μαθητές, καθώς μειώνει την ικανότητά τους για μάθηση, ενώ στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στεφανιαία νόσο, καθώς μεταξύ άλλων αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης!

Δεν γίνεται όλα τα παιδιά να κυκλοφορούν έτσι! Αρα, απαιτούνται μέτρα. Ακούει κανείς; Βασική πηγή περιβαλλοντικού θορύβου είναι οι δρόμοι, ενώ στην Ελλάδα η ηχορρύπανση προκαλείται τους θερινούς μήνες από ψυχαγωγικές δράσεις. Σήμερα, το 20% του πληθυσμού ζει σε επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου πάνω από 65 ντεσιμπέλ, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ακοή.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένας στους τρεις κατοίκους μεγάλης πόλης εκτίθεται τις βραδινές ώρες σε επίπεδα θορύβου πάνω από 55 ντεσιμπέλ, όταν σε ένα δωμάτιο όπου συνομιλεί μια παρέα τα επίπεδα θορύβου δεν ξεπερνούν τα 60 ντεσιμπέλ.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, την 12/05/2010 ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Σωτήρης Ρηγάκης και οι καθηγητές Θάνος Βλαστός, Μανώλης Βολονάκης και Μιχάλης Πετράκης, σε ημερίδα του ΙΣΑ με τίτλο «Αστικός Θόρυβος και οι Επιδράσεις στην Υγεία».

Ο κ. Βολονάκης επεσήμανε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων ή από άλλες πηγές μπορεί να επηρεάσει την ακοή, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση -ακόμη και σε παιδιά- και να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο.

Η καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη παρουσίασε τα ευρήματα μελέτης σε 4.861 Ευρωπαίους ηλικίας 45 έως 70 ετών, οι οποίοι διαμένουν κοντά σε αεροδρόμια. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σημαντική σχέση της υπέρτασης με τη νυχτερινή έκθεση σε θόρυβο αεροπλάνων και αυτοκινήτων. Η αύξηση του θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο κατά 14%.

Σε 150 από τους συμμετέχοντες έγινε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όλη τη νύχτα, με ταυτόχρονη μέτρηση του θορύβου. Κάθε αύξησή του, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ακόμη και όταν το άτομο συνεχίζει να κοιμάται, συνδυάζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τόσο της «μεγάλης» όσο και της «μικρής». Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τον ημερήσιο κύκλο των τιμών της πίεσης και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Τέλος, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον έντονα αρνητικό ρόλο που έχει η συμπεριφορά ορισμένων οδηγών, οι οποίοι προκαλούν θόρυβο κορνάροντας ή κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες χωρίς εξάτμιση, καθώς πρόκειται για την πιο έντονη πηγή ηχορρύπανσης στις μεγάλες πόλεις, μαζί με τα κέντρα διασκέδασης. (ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/05/2010) (1273853940|%e %b %Y|agohover)


Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον!

2: Ημέρα Υγροτόπων.
Στις 2 Φεβρουαρίου1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατ. στρεμμάτων περίπου. Η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1997. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της WWF, εννέα από τους δέκα υγροτόπους βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, παρά την προστασία τους από τη Συνθήκη. Μοναδική εξαίρεση, η Πρέσπα, που διατηρεί τα φυσικά της χαρακτηριστικά χάρη στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.


Δείτε το παρακάτω βίντεο. Είναι αρκετά ενδιαφέρον. Έχει να κάνει με την αντιβαρύτητα, το πετρέλαιο, την οικονομία και φυσικά σαν αποτέλεσμα όλων αυτών με το ….. περιβάλλον!


Για τα σχόλια σας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, μετά "show hidden", μετά "per page discussions", μετά "forun categories", μετά "new post"!
Για τα σχόλια σας


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License